Mer selvstyre for fagskolene
Innholdsfortegnelse Last ned årsrapporten i pdf
Siden 2012 har NOKUT akkreditert hele 32 fagområder. De fleste av dem er akkreditert de siste to årene. Disse akkrediteringene gir fagskolene mulighet til raskt å opprette nye utdanninger på egen fullmakt for å imøtekomme arbeidslivets behov.
En av de viktigste oppgavene fagskolene har er å tilby relevant og oppdatert utdanning til arbeidslivet så raskt det oppstår et behov. NOKUT har derfor i en årrekke oppfordret fagskoler til å søke fagområdeakkreditering, slik at de selv skal kunne opprette utdanninger innenfor et avgrenset fagområde på egne fullmakter. Med en fagområdeakkreditering har fagskolen vist at den har kompetanse og rutiner til selv å kunne gjøre de vurderingene som NOKUT ellers gjør.
– Vi ser at det er stadig flere fagskoler som er modne for denne type akkreditering, og de to siste årene har vi fått inn rekordmange søknader. Enkelte fagskoler har nå fagområdeakkreditering innen alle sine fagfelt, noe som betyr at de i praksis er selvakkrediterende. Det er veldig positivt, sier fungerende seksjonssjef Christin Drangsland.
Vea var først ut
Fagskoleutdanning skal gi kompetanse som kan tas direkte i bruk i et arbeidsliv i stadig endring. Med en fagområdeakkreditering har fagskolene selv fullmakt og større handlingsrom til å opprette nye utdanninger og gjøre endringer i de eksisterende studietilbudene.
Ordningen ble innført i regelverket i 2008, men det tok tid før NOKUT mottok første søknad om fagområdeakkreditering. VEA - Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører var først ute med å søke. I 2012 fikk de akkreditert fagområdet Grønn design og miljø. Så tok det fire år før neste fagområde ble akkreditert, men interessen hos fagskolene var sådd og snart begynte det å spire.
I løpet av de siste årene har flere fagskoler oppnådd både to og tre akkrediterte fagområder, og to fagskoler har fått endret omfanget av fagområdene sine. I 2024 ble en fagskole med ett fagområde nedlagt. Dermed er det per i dag 14 fagskoler, som til sammen har 31 akkrediterte fagområder. Fagskolen Innlandet har flest, med hele fem.
Det er de største fagområdene som også har flest fagområdeakkrediteringer. Helse og velferdsfag og tekniske fag har de fleste akkrediterte fagområdene med henholdsvis elleve og åtte, etterfulgt av seks akkrediterte fagområder innen økonomi og administrasjon.
Økt saksbehandlingstid
I 2018 kom det inn åtte søknader, og flere og flere fikk akkrediterte fagområder. Antall søknader roet seg noen år før det kom en kraftig økning i antall søknader, med ti søknader i 2022 og 20 søknader både i 2023 og 2024.
Med den økte interessen og behovet i samfunnet for yrkesrettede utdanninger, øker også presset på NOKUTs saksbehandling.
– Når vi så i 2024 ferdigbehandlet fem søknader fra året før og fattet vedtak i ti nye saker, blir det noen som må vente lenger enn vi ønsker på å få vedtak på søknadene sine. Som kjent gjelder dette i enda større grad i saksbehandlingen av fagskoleutdanninger. Dette er noe vi sterkt beklager, og vi jobber aktivt for å få flere søknader behandlet innenfor våre økonomiske rammer. De økte midlene i statsbudsjettet i 2025 vil gi oss en mulighet for å redusere saksbehandlingstiden, men vi vil nok aldri komme tilbake til tiden da alle søknader ble behandlet innen neste søknadsfrist, hverken for fagområde eller for fagskoleutdanning, sier Drangsland.
NOKUT hadde ved årsskiftet til 2025 i alt 30 søknader om fagområdeakkreditering som enten er under behandling eller venter på å bli behandlet. Saksbehandlingstiden er estimert til å være på rundt ni måneder.
Håper på god effekt på utdanningskvaliteten
Ved å få et fagområde, slipper fagskolene å søke NOKUT om akkreditering av nye utdanningstilbud.
– Gjennom å få akkreditert et fagområde har fagskolen vist at den har kompetanse og rutiner til selv å kunne gjøre de vurderingene som NOKUT ellers gjør når vi behandler søknader om akkreditering av fagskoleutdanninger, sier Drangsland.
Hun forteller at det er mange fordeler for fagskolene ved å ha et eller flere fagområder.
– Får fagskolen godkjent et fagområde, vil de i framtiden raskere kunne tilby nye fagskoleutdanninger eller gjøre vesentlige endringer i eksisterende fagskoleutdanninger. De kan også lettere opprette kortere utdanningstilbud som arbeidsmarkedet etterspør, avslutter hun.
I tillegg blir gjerne fagskoler med akkrediterte fagområder prioritert i tildeling av tilskudd til kvalitetsutvikling i høyere yrkesfaglig utdanning, som forvaltes av HK-dir.
NOKUT vil følge nøye med utviklingen ved fagskolene videre og se på hvilken effekt det vil ha at flere fagskoler har fått fagområdeakkreditering.
– Vi håper fagskolene vil dele erfaringer seg imellom, slik at de kan bli fortrolige med det nye verktøyet de har fått. Det blir spennende å se om de 29 akkrediterte fagområdene vil føre til et kvalitetsløft av sektoren, avslutter Drangsland.