Mål 3 Samfunnet er godt informert om kvaliteten i norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning og bidrar til utvikling
Innholdsfortegnelse Last ned årsrapporten i pdf
Gjennom å formidle relevant og oppdatert kunnskap og informasjon om kvalitet skal NOKUT bidra til at samfunnet har tillit til kvaliteten på høyere utdanning. Vi gjennomfører de nasjonale undersøkelsene og analysene som vi har ansvaret for, og legger godt til rette for at resultatene blir spredt og tatt i bruk blant annet i forbedringsarbeid hos utdanningsinstitusjonene.
Innhold på denne siden
Måloppnåelse
Basert på resultatene og effektene av arbeidet vurderer vi at NOKUT i 2024 har god måloppnåelse for de oppgavene som skal underbygge mål 3.
Dette målet har tre styringsparametere, som vi bruker for å vurdere måloppnåelsen:
- Kunnskap om kvalitet formidles til og brukes av sektor og samfunn
- Kunnskap om kvalitet brukes i fagpolitisk utvikling
- Gode arenaer og plattformer for kunnskapsspredning til ulike målgrupper
Fordelt på styringsparameterne ser vi følgende effekter av NOKUTs arbeid i 2024.
Kunnskap om kvalitet formidles til og brukes av sektor og samfunn
Kunnskapen som NOKUT innhenter, må spres videre til sektoren og til samfunnet for at den skal skape verdi. Hele Utdannings-Norge skal kunne dra nytte av innsikt fra NOKUT slik at vi sammen kan øke kvaliteten og tilliten til norsk utdanning.
Vi formidler og sprer relevant kunnskap og innsikt gjennom ulike arenaer og plattformer. NOKUT gjennomfører korte spørreundersøkelser i etterkant av arrangementene våre, og tilbakemeldinger viser gjennomgående at deltagerne er fornøyde med innholdet og vi oppnår ønsket spredning av kunnskap.
Kunnskap fra NOKUT benyttes av sektoren og samfunnet på ulike måter. Kunnskapen vår om utdanningskvalitet og kompetansen på feltet benyttes i fagpolitisk utvikling. I tillegg benytter utdanningsinstitusjonene kunnskapen for å utvikle egen kvalitet, for eksempel gjennom oppfølgingen av lektorevalueringen og gjennom erfaringsdelingsseminar i tilknytning til kvalitetstilsyn.
Kunnskap om kvalitet brukes i fagpolitisk utvikling
NOKUTs formål er å sikre og fremme kvalitet i utdanningen, og rollen som fagpolitisk rådgiver faller naturlig innenfor arbeidet med å fremme god utdanningskvalitet. Kunnskapsdepartementet bruker kompetanse og data fra NOKUT i styring og politikkutforming, blant annet i arbeid med regelverksutforming, stortingsmeldinger, NOU-er, høringsutkast og lignende.
I 2024 har vi bidratt til Tilstandsrapporten for høyere utdanning med funn og data fra våre nasjonale undersøkelser, evalueringer og tilsyn. Vi har bistått departementet med forslag til vilkår for institusjonsakkreditering for fagskoler. Vi har også bistått i arbeidet med å slå sammen studiekvalitets- og studietilsynsforskriften.
Gode arenaer og plattformer for kunnskapsspredning til ulike målgrupper
NOKUT bruker ulike kanaler og arenaer for å nå ut med informasjon om kvalitetstilstanden i norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning. For å sette utdanningskvalitet på dagsordenen bruker vi ulike kommunikasjonsaktiviteter for å skape oppmerksomhet om NOKUTs arbeid, gode praksiser, kvalitetsutfordringer og andre relevante temaer.
NOKUT-konferansen i 2024 tok utgangspunkt i funnene fra Riksrevisjonens rapport om kvalitetsarbeid i høyere utdanning og satte søkelyset på mangfold og utdanningskvalitet. I 2024 avholdt vi åtte ulike arrangementer, inkludert lansering av resultatene fra våre to studiebarometre. Flere av arrangementene har blitt avholdt i samarbeid med institusjoner. Podkasten vår, NOKUT-podden, tar også opp aktuelle temaer og skaper godt engasjement blant stadig flere lyttere. På denne måten er vi med på å skape arenaer for informasjons- og kunnskapsdeling, styrker kontakten med sektoren og bidrar til erfaringsdeling mellom ulike aktører.
Nettsidene er en viktig kanal for å nå ut med informasjon til brukerne våre. Vi har i 2024 gjennomført en brukertest av nettsidene. Resultatene vil hjelpe oss i arbeidet med å videreutvikle sidene og gjøre dem mer brukervennlige.
Rapportering på resultater og effekter
Studiebarometeret
Studiebarometeret for høyere utdanning og Studiebarometeret for fagskolestudenter gjennomføres hvert år. Disse undersøkelsene gir viktig kunnskap om hvordan studentene opplever utdanningskvaliteten, og resultatene benyttes av institusjonene og studenter, internt i NOKUT og av Kunnskapsdepartementet i arbeid med ulike NOU-er og stortingsmeldinger, samt annet forsknings- og analysearbeid.
Status
![]() |
Resultatmål er oppnådd |
Nasjonale eksamener
En nasjonal eksamen er en obligatorisk eksamen i et emne eller fag for alle studenter innenfor spesifikke utdanninger i Norge. Nasjonal eksamen er viktig for å sikre tillit til kvaliteten på utdanningen fordi det setter en faglig standard innen de utvalgte emnene.
Det gir fagmiljøene grunnlag for kvalitetsutvikling ved at de kan sammenligne studentenes eksamensprestasjoner med tilsvarende fagmiljøer ved andre institusjoner, og det bidrar til høyere eksamens- og vurderingskvalitet i sektoren.
Status
![]() |
Resultatmål er oppnådd |
Faglig rådgivning
NOKUT formidler og tilrettelegger resultater fra studiebarometeret og de nasjonale eksamenene som kunnskapsgrunnlag for fagpolitisk utvikling. Vi har gjennomført aktiviteter som gjør resultater og kunnskap fra arbeidet vårt tilgjengelig, i tillegg til at vi bidrar til at kunnskap fra NOKUT tas i bruk i den offentlige debatten og i fagpolitiske avgjørelser.
Status
![]() |
Resultatmål er oppnådd |
Kommunikasjonsaktiviteter i 2024
NOKUT er opptatt av at den kunnskapen vi tilegner oss, når ut til samfunnet. Vi legger derfor stor vekt på formidling. Innsikten vår skal komme hele Utdannings-Norge til gode og dermed bidra til å øke utdanningskvaliteten ytterligere. NOKUT har derfor ulike kommunikasjonsaktiviteter og benytter ulike kanaler for å skape oppmerksomhet om arbeidet vårt, gode praksiser, kvalitetsutfordringer og andre relevante temaer.
Status
![]() |
Resultatmål er oppnådd |