Mål 2: NOKUTs virkemidler for ekstern kvalitetssikring er treffsikre og bidrar til utvikling
Innholdsfortegnelse Last ned årsrapporten i pdf
I 2024 var det 48 universiteter og høyskoler som tilbyr høyere utdanning i Norge. Institusjonene innen høyre utdanning har til sammen rundt 300 000 studenter. Innen høyere yrkesfaglig utdanning er det ved utgangen av 2024 63 fagskoler som til sammen har rundt 32 000 studenter.
NOKUT skal sikre kvalitet og stimulere til kvalitetsutvikling ved universiteter, høgskoler og fagskoler. Vi forvalter krav til kvalitet fastsatt av Kunnskapsdepartementet og har i egen forskrift også satt krav til kvalitet og kvalitetsarbeid både på studietilbuds- og institusjonsnivå. NOKUT følger opp kravene gjennom ulike former for tilsyn og akkrediteringer. Vår ambisjon er å gjennomføre tilsyn og akkrediteringer på en måte som kontrollerer at kravene er oppfylt, og samtidig stimulerer institusjonene til å videreutvikle kvaliteten.
Veilednings- og erfaringsdelingsaktiviteter og evalueringer av utdanningskvalitet er også virkemidler for ekstern kvalitetssikring som sikrer utvikling i hele sektoren.
Innhold på denne siden
Måloppnåelse
Basert på resultatene og effektene av det planlagte arbeidet i 2024, vurderer vi at NOKUT har god måloppnåelse for de oppgavene som skal underbygge mål 2. Vi har imidlertid utfordringer i akkrediteringsarbeidet med økende restanser på søknader om akkreditering av studietilbud både innenfor høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning, og institusjonsakkreditering innen høyere utdanning.
Dette målet har tre styringsparametere, som vi bruker for å vurdere måloppnåelsen:
- Kvalitetskontroll gjennom regelmessig tilsyn og forutsigbart system for akkreditering
- Institusjonenes erfaringer med NOKUTs virkemidler for ekstern kvalitetssikring
- Etterlevelse av regelverk og forskrifter som NOKUT forvalter
Fordelt på styringsparameterne ser vi følgende effekter av NOKUTs arbeid i 2024.
Kvalitetskontroll gjennom regelmessig tilsyn og forutsigbart system for akkreditering
Behandling av akkrediteringssøknader og tilsyn i 2024 er planlagt og gjennomført innenfor de rammene NOKUT er gitt.
Institusjonenes erfaringer med NOKUTs virkemidler for ekstern kvalitetssikring
Institusjoner som har gjennomgått tilsyn og/eller fått behandlet akkrediteringssøknader, har gitt tilbakemeldinger om at NOKUTs eksterne kvalitetssikring er nyttig. Institusjonene mener at NOKUT bidrar til at de videreutvikler kvaliteten på egne utdanninger.
I forbindelse med forberedelsene til NOKUTs fjerde runde med periodisk oppfølging av universiteter og høyskoler har vi systematisert tilbakemeldingene fra institusjonen om tredje runde og brukt disse aktivt i utviklingsarbeidet.
Etterleving av regelverk og forskrifter som NOKUT forvalter
Vi jobber kontinuerlig med å veilede om regelverket til søkere om akkreditering og til institusjoner som skal gjennomgå tilsyn. Vi får også oppdrag fra Kunnskapsdepartementet om å bidra i utforming og justering av aktuelle regelverk. I 2024 har Kunnskapsdepartementet arbeidet med å forenkle og tydeliggjøre regelverket når det gjelder krav til akkrediterte høyskoler, vitenskapelige høyskoler, universiteter, kvalitetssystemer og kvalitetsarbeid. NOKUT har bidratt med kompetanse og kapasitet inn i dette arbeidet.
Rapportering på resultater og effekter
Akkrediteringer – høyere utdanning
NOKUT behandler søknader om akkreditering av utdanninger på bachelor-, master- og doktorgradsnivå og akkreditering av høyskoler, vitenskapelige høyskoler og universiteter.
Status
![]() |
Resultatmål er delvis oppnådd |
Akkrediteringer – høyere yrkesfaglig utdanning
NOKUT mottar og behandler søknader om akkreditering av utdanningstilbud på fagskoler og akkrediteringer av hele fagområder. På sikt skal NOKUT også behandle søknader om akkreditering av fagskoler (institusjonsakkreditering).
Status
![]() |
Resultatmål er delvis oppnådd |
Tilsyn – høyere utdanning
NOKUT fører tilsyn med utdanningskvaliteten ved universiteter, vitenskapelige høyskoler og høyskoler. I tilsynsarbeidet skal vi både kontrollere kvalitetsarbeidet og stimulere til kvalitetsutvikling ved institusjonene.
Status
![]() |
Resultatmål er oppnådd |
Tilsyn – høyere yrkesfaglig utdanning
NOKUT fører tilsyn med fagskolers kvalitetsarbeid og med at fagskoler oppfyller vilkårene for akkreditering. Vi åpner tilsyn ved mistanke om kvalitetssvikt, blant annet basert på bekymringsmeldinger. Bekymringsmeldingene er en kilde til informasjon om tilstanden hos fagskolene og kan gi indikasjoner på manglende regelverksetterlevelse. NOKUT vurderer i hver enkelt sak om det må iverksettes tiltak overfor den aktuelle fagskolen.
Status
![]() |
Resultatmål er delvis oppnådd |
Økonomisk tilsyn
NOKUT har fått delegert fra Kunnskapsdepartementet myndighet til og ansvar for å føre tilsyn med økonomi og regelverksetterlevelse ved private fag- og høyskoler og studentsamskipnader. Hovedformålet med de økonomiske tilsynene er å kontrollere at offentlige tilskudd og studentenes egenbetaling benyttes til den akkrediterte utdanningen og innenfor lovens formål.
Status
![]() |
Resultatmål er oppnådd |
Gjennomføre regelverksoppdrag på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet
NOKUT får årlig en rekke regelverksoppdrag fra Kunnskapsdepartementet, både gjennom tildelingsbrevet og i særskilte oppdragsbrev. NOKUT har i 2024 mottatt følgende regelverksoppdrag fra departementet:
- ferdigstille forslag til vilkår for institusjonsakkreditering for fagskoler
- bistå i arbeidet med sammenslåing av studiekvalitets- og studietilsynsforskriften, herunder
- nye krav til institusjonsakkreditering for høyere utdanning
- nye krav til kvalitetssystemer og kvalitetsarbeid høyere utdanning
- vilkår for akkreditering av studietilbud
Status
![]() |
Resultatmål er oppnådd |
Kontrolloppgaver på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet
NOKUT kontrollerer og rapporterer til Kunnskapsdepartementet på økonomiforvaltningen ved statlige og private universiteter og høyskoler, og studentsamskipnadene og private fagskoler. Vi gjør også kontroll av samfunnssikkerhetsarbeidet ved statlige virksomheter på nivå 1 og 2. NOKUT er pålagt av departementet å gjennomføre disse oppdragene gjennom tildelingsbrevet.
Status
![]() |
Resultatmål er oppnådd |