Mål 1: Norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning har god kvalitet


Innholdsfortegnelse     Last ned årsrapporten i pdf


Institusjonslandskapet i norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning er heterogent. Flere institusjoner har vide faglige fullmakter, samtidig som mange er små og har avgrensa faglige fullmakter. Samfunnsoppdraget, rollene, strategiene og regelverket for høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning og de ulike institusjonene og utdanningstypene varierer.

Gjennom tilgang til kunnskap om kvalitet og kvalitetsarbeid bidrar NOKUT til at institusjonene kan arbeide systematisk med å videreutvikle rammer, kulturer, standarder og ordninger som stimulerer til kvalitet, og til å kunne strekke seg ut over minimumskravene.

Innhold på denne siden

Måloppnåelse

Basert på resultatene og effektene av arbeidet vurderer vi at NOKUT i 2024 har god måloppnåelse for de oppgavene som skal underbygge mål 1.

Dette målet har to styringsparametere, som vi bruker for å vurdere måloppnåelsen:

  1. Kvalitetsarbeid som sikrer og videreutvikler kvalitet på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå
  2. God tilgang til kunnskap om kvalitet gjennom veiledning og erfaringsdeling

Fordelt på styringsparameterne ser vi følgende effekter av NOKUTs arbeid i 2024.

Kvalitetsarbeid som sikrer og videreutvikler kvalitet på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå

NOKUTs tilsyn skal sikre at etablerte institusjoner utfører tilfredsstillende kvalitetsarbeid, og at institusjonene motiveres til å videreutvikle kvalitetsarbeidet. Blant annet følger vi periodisk opp kvalitetsarbeidet ved universiteter og høyskoler for å sikre og videreutvikle kvaliteten på utdanningsvirksomheten ved institusjonene.

God tilgang til kunnskap om kvalitet gjennom veiledning og erfaringsdeling

NOKUTs evalueringer er et viktig virkemiddel for å øke institusjonenes kunnskap om god utdanningskvalitet. Evalueringene bidrar også med viktig kunnskap til NOKUT og Kunnskapsdepartementet.

 

Rapportering på resultater og effekter

Vurdere og forbedre metodikk for ny runde av periodisk oppfølging av universiteters og høyskolers kvalitetsarbeid

NOKUT har i en toårsperiode gjennomført et utviklingsprosjekt for å vurdere og initiere eventuelle endringer i den periodiske oppfølgingen av universiteters og høyskolers systematiske kvalitetsarbeid.

Status

Resultatmål er oppnådd

Evaluering av utdanningskvaliteten i grunnskolelærerutdanningen

NOKUT har gjennomført en toårig evaluering av kvaliteten i grunnskolelærerutdanningene.

Status

Resultatmål er oppnådd

Evaluering av utdanningskvaliteten i profesjonsstudiet i medisin

NOKUT gjennomfører en nasjonal evaluering av profesjonsstudiet i medisin som en del av nasjonalt rammeverk for evaluering av forskning og høyere utdanning.

Status

Resultatmål er oppnådd

Oppfølging av evalueringen av lektorutdanningene

NOKUT avsluttet i 2024 et prosjekt der vi gikk gjennom vår egen og institusjonenes oppfølging av resultatene fra NOKUTs nasjonale evaluering av utdanningskvalitet i lektorutdanning for trinn 8–13.

Status

Resultatmål er oppnådd

Oppfølging av akkrediteringer innen høyere yrkesfaglig utdanning

I 2024 satte vi i gang et prosjekt for å få bedre kunnskap om hvordan fagskolene følger opp de fullmaktene de får gjennom akkreditering av utdanninger. Arbeidet skal føre til forslag til hvordan akkrediteringene som gis, kan følges opp på en hensiktsmessig måte.

Status

Resultatmål er delvis oppnådd

Tematiske analyser

NOKUT skal jevnlig gjennomføre tematiske analyser på ESG-virkemidlene våre innen høyere utdanning. I 2024 startet vi planleggingen av to tematiske analyser.

Status

Resultatmål er oppnådd

Veiledning og erfaringsdeling

NOKUT oppdaterer jevnlig skriftlige veiledninger, lager veiledningsfilmer, arrangerer veilednings- og erfaringsdelingsseminarer og svarer på henvendelser fra fagskoler, høyskoler og universiteter.

Status

Resultatmål er oppnådd

Internasjonalt samarbeid i høyere utdanning

NOKUT jobber kontinuerlig med å ivareta den internasjonale rollen vår gjennom å delta i relevante internasjonale nettverk. NOKUT deltar i ulike internasjonale nettverk, som The European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA), Nordic Quality Assurance Network in Higher Education (NOQA), Quality Audit Network (QAN), European Quality Assurance Forum (EQAF), The European Higher Education Society (EAIR) og Bologna follow up Group Thematic Peer Group C on Quality Assurance (BFUG TPG C QA). NOKUTs direktør sitter i styret til ENQA.

Status

Resultatmål er oppnådd

Endringsmeldinger om fagskoleutdanninger

Fagskolene må ifølge fagskoletilsynsforskriften § 5-1 melde fra til NOKUT om visse endringer i fagskoleutdanninger, slik at vi kan vurdere om endringene er så omfattende at fagskoleutdanningen må gjennom en ny akkreditering. Ved at NOKUT vurderer endringene, blir kvaliteten sikret i de aktuelle fagskoleutdanningene. Det bidrar også til at fagskolene kan videreutvikle fagskoleutdanningene.

Status

Resultatmål er oppnådd

Nasjonalt kontaktpunkt for nasjonalt og europeisk kvalifikasjonsrammeverk

NOKUT er nasjonalt kontaktpunkt for Det europeiske kvalifikasjonsrammeverket for livslang læring i Norge. I tilknytning til dette har vi avsluttet det EU-finansierte prosjektet Learning Outcomes: Best practice Schemes, Transparency, Experience and Research (LOBSTER).

Status

Resultatmål er oppnådd

 

Nøkkeltall

 

Les videre