Deler og henter kunnskap i Europa
Innholdsfortegnelse Last ned årsrapporten i pdf
For NOKUT er det viktig å både dele erfaringer med og hente inspirasjon fra kvalitetssikringsorganer fra andre land. I løpet av året har flere NOKUT-ansatte holdt innlegg på viktige konferanser for utdanningskvalitet og kvalitetssikring i Europa.
– I strategien vår slår vi fast at NOKUT skal være et lærende, framtidsrettet og internasjonalt ledende kvalitetssikringsorgan for høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning. Derfor er det viktig for oss å delta aktivt i ulike europeiske og internasjonale fora for kvalitetssikring, sier NOKUT-direktør Kristin Vinje.
Vinje sitter selv i styret til European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) som er den europeiske organisasjonen for kvalitetssikringsorganer. NOKUT-direktøren ble valgt inn i styret høsten 2023 og ble gjenvalgt for tre nye år i oktober 2024. Hun mener det er viktig å sitte tett på den europeiske utviklingen.
– Norge er en del av Bologna-prosessen, og vi påvirkes av det som skjer på utdanningsfeltet i Europa. Både NOKUT og norske høyskoler og universiteter må også følge de europeiske standardene for kvalitetssikring av høyere utdanning (ESG). Standardene er nå i ferd med å revideres, det er derfor nyttig for både oss og utdanningsinstitusjonene å være påkoblet dette arbeidet.
NOKUT på tur
Fra NOKUT er det er ikke bare Vinje som er delaktig på den europeiske kvalitetssikringsscenen. De siste årene har NOKUT-ansatte i økende grad blitt brukt som innledere på konferanser, hvor det blant annet har vært mye interesse rundt NOKUTs arbeid med evalueringer og periodisk oppfølging av institusjonenes kvalitetsarbeid.
En av de som har vært ute og presentert er Philipp Friedrich, seniorrådgiver i seksjon for høyere utdanning. I april deltok han på ENQAs årlige Members' Forum, som denne gangen ble avholdt i den den tyske byen Hannover. Under konferansen hadde Friedrich en presentasjon av NOKUTs arbeid med den kommende runden med periodisk oppfølging.
– Det var mye interesse rundt hvordan vi jobber med metodeutviklingen, og innspillene og tilbakemeldingene jeg fikk under presentasjonen var nyttige i det videre arbeidet med den neste runden med periodisk oppfølging, som har oppstart i 2025, forklarer Friedrich, som også har presentert arbeidet på et OECD-arrangement
Et annet tema som har vært gjenstand for oppmerksomhet, er hvordan NOKUT bruker data i kvalitetsarbeidet, blant annet når det gjelder evalueringer. Dette har analysedirektør Ole-Jacob Skodvin flere ganger presentert for europeiske kollegaer, blant annet under ENQA General Assembly på Malta i oktober. Han opplever at NOKUTs arbeid vekker mye interesse.
– Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra andre kvalitetssikringsorganer som er interessert i hvordan vi bruker data og som ønsker å lære mer om datadrevet kvalitetsarbeid. Ute i Europa blir NOKUT sett på sett en foregangsorganisasjon når det kommer til databruk og også når det gjelder å ta i bruk kunstig intelligens i analysearbeidet vårt, sier han.
I tillegg til at NOKUT får vist fram sitt arbeid, er det også mye inspirasjon å hente, mener analysedirektøren.
– Det er veldig nyttig å se hvordan andre jobber og løser lignende oppgaver som det vi har. Det er noe vi lærer mye av og en del kan vi også ta med oss hjem når vi videreutvikler våre egne virkemidler og tjenester. Det bidrar til å styrke oss som kvalitetssikringsorgan.
På tur til NOKUT
I tillegg til å reise ut, får NOKUT stadig henvendelser fra kvalitetssikringsorganer fra andre land som ønsker å komme til Norge for å lære mer om NOKUTs rolle og arbeid. I løpet av året har delegasjoner fra blant annet det slovenske kvalitetssikringsorganet NAKVIS og en delegasjon fra Tanzania besøkt lokalene på Lysaker for å hente inspirasjon.
– Det er alltid hyggelig når andre ønsker å komme til oss for å lære mer om hvordan vi jobber. Vi får stadig forespørsler fra ulike kvalitetssikringsorganer fra hele verden som vil komme til oss, i tillegg deltar vi på digitale møter og webinarer. Vi håper at arbeidet vårt kan være til inspirasjon for andre, sier Vinje.
I høst var NOKUT også vertskap for en todagers konferanse for Nordic Quality Assurance Network in Higher Education (NOQA), som i tillegg til NOKUT består av kvalitetssikringsorganer fra de andre nordiske landene.
– Hovedmålet med nettverket er å skape en felles forståelse for nordiske synspunkter på problemstillinger knyttet til kvalitetssikring av høyere utdanning, dele eventuelle utfordringer og å inspirere til videre utvikling. Denne gangen var også baltiske kvalitetssikringsorganer med på konferansen, noe som ga flere interessante innspill, sier Friedrich, som holdt i konferansen fra NOKUTs side.