– Betyr mye for utvikling av studiekvalitet i Norge
Innholdsfortegnelse Last ned årsrapporten i pdf
Starten på det nye året 2025 markerte også slutten på en epoke i NOKUT. Da ble ansvaret for Studiebarometeret overført til HK-dir.
Etter mer enn ti år som en sentral del av NOKUTs portefølje, ble den nasjonale studentundersøkelsen Studiebarometeret ved årsskiftet overført til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Siden oppstarten i 2013 har undersøkelsen vært et av de viktigste verktøyene for å måle studentenes opplevelse av kvalitet som utgangspunkt for å forbedre kvaliteten i norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning.
– Studiebarometeret har betydd mye for vårt arbeid med å sikre og utvikle kvaliteten i norsk høyere utdanning, sier NOKUTs direktør Kristin Vinje.
– Gjennom årene har undersøkelsen gitt oss uvurderlig innsikt i studentenes opplevelser og erfaringer, som har lagt grunnlaget for mange viktige kvalitetsforbedrende tiltak, sier Vinje.
For utdanningsinstitusjoner landet rundt har Studiebarometeret vært en årlig tradisjon som har gitt verdifull informasjon om hvordan studentene deres opplever ulike aspekter ved utdanningen de går på.
Resultatene har hjulpet institusjoner med å identifisere forbedringsområder og gjøre de i stand til å utvikle målrettede tiltak for å styrke utdanningskvaliteten. Mange institusjoner har brukt resultatene aktivt i sitt kvalitetsarbeid og i dialogen med studentene, gjerne i kombinasjon av egne undersøkelser.
Utvikling i fokus siden 2013
Studiebarometeret ble etablert av NOKUT i 2013 som en nasjonal spørreundersøkelse for studenter i høyere utdanning. Den ble opprettet som et resultat av Stortingsmelding 13 (2011–2012) Utdanning for velferd – samspill i praksis, hvor Kunnskapsdepartementet ønsket et nasjonalt verktøy for å måle studiekvalitet og gi studentene mer innflytelse over egen utdanning. Dette var en del av den større kvalitetsreformen som pågikk på den tiden.
Det første året deltok omkring 32 000 studenter fra universiteter og høyskoler, og deltakelsen har siden holdt seg stabil på rundt 30 000 respondenter årlig. Gjennom standardiserte spørsmål om alt fra undervisning og veiledning til læringsmiljø og medvirkning, har undersøkelsen gitt et unikt innblikk i hvordan norske studenter opplever kvaliteten på sin utdanning. Dette har skapt et solid kunnskapsgrunnlag som har vært viktig både for utdanningsinstitusjonene, myndighetene og studentene selv.
Fra 2017 ble undersøkelsen utvidet til også å omfatte fagskolestudenter.
Studentenes egen stemme
Studentene selv har gjennom Studiebarometeret fått en kraftfull stemme i kvalitetsarbeidet. Styrken i undersøkelsen er at den har gitt dem mulighet til å påvirke sin egen utdanning og har bidratt til å styrke studentdemokratiet. For kommende studenter har portalen studiebarometeret.no vært en viktig informasjonsinformasjonskilde i valg av studier.
– Vi er stolte over det vi har oppnådd med Studiebarometeret, sier NOKUTs analysedirektør Ole-Jacob Skodvin.
– Undersøkelsen har bidratt til å sette studentenes læring og læringsmiljø på dagsorden og har vært en pådriver for kvalitetsutvikling i sektoren, sier han.
Nye muligheter for undersøkelsen
Selv om Studiebarometeret nå får ny forvalter, vil kunnskapen fra undersøkelsen fortsatt være sentral i NOKUTs arbeid. Resultatene vil fremdeles være en viktig del av kunnskapsgrunnlaget i evaluerings- og tilsynsarbeidet og i vår dialog med institusjonene om kvalitetsutvikling.
– NOKUT ønsker HK-dir lykke til med forvaltningen av Studiebarometeret. Vi er trygge på at direktoratet vil videreutvikle undersøkelsen på en måte som fortsetter å tjene studentene og kvaliteten i norsk høyere utdanning på beste måte, sier Vinje.