NOKUTs oppgaver og lovregulering skal utredes våren 2021
Regjeringen har besluttet å gjøre endringer i organiseringen av kunnskapsforvaltningen. NOKUT videreføres som et selvstendig tilsyns- og akkrediteringsorgan – oppgaveporteføljen vil bli vurdert i forbindelse med ny UH-lov.
I den omfattende omstruktureringen vil flere av Kunnskapsdepartementets underliggende virksomheter slås sammen, og to nye virksomheter vil etableres; et nytt direktorat for høyere utdanning og kompetanse og et tjenesteleveranseorgan.
I den nye strukturen skal NOKUT videreføres som et selvstendig tilsyns- og akkrediteringsorgan. Samtidig skal NOKUTs oppgaver utredes i en gjennomgang av universitets- og høyskoleloven, som etter planen sendes på høring sommeren 2021.
– Det er en spennende prosess regjeringen setter i gang, og vi ser frem til å bidra konstruktivt i dette arbeidet. Vår ambisjon er at NOKUT også fremover skal være et kompetent og moderne tilsyns- og akkrediteringsorgan med legitimitet i samfunnet og i sektoren, sier NOKUT-direktør Kristin Vinje, før hun fortsetter:
– For å kunne bidra til fortsatt kvalitetssikring og -utvikling også i fremtiden, må vi ta vare på den kunnskapen vi har bygget opp og de erfaringene vi har fått siden vi ble etablert i 2003. God kunnskap om kvalitetstilstanden er vårt viktigste redskap for å lykkes med dette arbeidet.
Regjeringens ambisjon er at oppgavene som ikke direkte er tilknyttet tilsyns- og akkrediteringsvirksomheten, flyttes til det nye direktoratet for høyere utdanning. Dette vil etter planen vedtas i forbindelse med Stortingets behandling av endringene i universitets- og høyskoleloven i 2022.
– Vårt formål er å sikre og fremme kvalitet i utdanning. Det gjør vi ved å føre tilsyn med institusjoner og studieprogram, informere om og bidra til å utvikle kvaliteten i høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning og godkjent utenlandsk utdanning. Arbeidet vårt skal bidra til at samfunnet kan ha tillit til utdanningskvaliteten, avslutter Vinje.
Les brevet fra Kunnskapsdepartementet (pdf)