Regjeringen øker driftsbevilgningen til NOKUT med 12,5 millioner kroner
I forslaget til statsbudsjett er det foreslått å øke NOKUTs driftsbevilgning med 12,5 millioner kroner. Den økte bevilgningen skal gå til å styrke arbeidet med tilsyn og akkreditering i høyere yrkesfaglig utdanning.
– Dette er gode nyheter for NOKUT fordi det vil sette oss i stand til å håndtere den sterke økningen i akkrediteringssøknader som følge av veksten i fagskolesektoren. Det vil gjøre at vi kan behandle søknader raskere, og vi kan også øke tilsynsaktiviteten vår. Den kompetansen fagskolesektoren bidrar med, er etterspurt i næringslivet, og dette er et viktig tiltak for å sikre kvaliteten i utdanningene, noe utdanningsinstitusjonene, studentene og resten av samfunnet er tjent med, sier NOKUT-direktør Kristin Vinje.
Flere år med stor søknadsmengde
De siste årene har NOKUT mottatt flere akkrediteringssøknader enn hva det har vært kapasitet til å behandle innen rimelig tid, i tillegg har det vært et økt press på flere andre oppgaver enn saksbehandling av akkrediteringssøknader. Selv om NOKUT har innført flere tiltak for å få ned behandlingstiden, har situasjonen gjort at søknader har blitt liggende i kø.
Det er lite som tyder på at antallet akkrediteringssøknader som NOKUT mottar, vil avta med det første. Til søknadsfristen i september ble det sendt inn til sammen 56 søknader om akkreditering av fagskole-, bachelor og masterutdanninger. Søknadsfristen for akkreditering av fagområder og ph.d.-utdanninger er 1. november.
– Søknadsmengden vi har mottatt i høst, viser at det fremdeles er et stort engasjement for å utvikle nye tilbud innen både høyere utdanning og fagskoleutdanninger i Norge. Den foreslåtte økningen i bevilgningen vil bidra til at vi kan behandle søknadene raskere enn hva tilfellet har vært de siste årene, sier NOKUT-direktøren.
Fra neste år vil vilkårene for institusjonsakkreditering for fagskoler være på plass, og det vil gi økte fullmakter til fagskolene som innebærer at de selv kan opprette studieprogrammer uten å måtte søke NOKUT. NOKUT vil legge til rette for å kunne motta og behandle slike søknader så fort rammeverket er på plass. I tillegg er det ventet at flere institusjoner vil søke om akkreditering som høyskole eller universitet i tiden fremover.
Søkere vil holdes informert
Selv om nyheten om budsjettforslaget ble godt mottatt hos NOKUT, er det foreløpig for tidlig å si noe konkret om hva det kan bety for saksbehandlingstiden.
– Vi skal nå se nærmere på hvordan vi skal disponere midlene på best mulig vis, men vi må avvente iverksettelse inntil budsjettet vedtas i Stortinget. Etter hvert som vi får bedre oversikt, vil vi holde søkere informerte om status for søknadene deres, og vi vil også fortsette å oppdatere nettsidene våre med relevant informasjon, forklarer Vinje.
Foreslår å flytte oppgaver fra NOKUT
Fra og med 2025 flytter Kunnskapsdepartementet ansvaret for studiebarometeret for både høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning samt undervisningsundersøkelsen fra NOKUT til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).
I budsjettforslaget foreslås det også å flytte oppgaven med å kontrollere om underliggende virksomheter i forsknings- og høyere utdanningssektoren følger kravene til samfunnssikkerhet og beredskap fra NOKUT til HK-dir. Samtidig reduseres NOKUTs bevilgning med 1,5 millioner kroner.
–Selv om det er vemodig å gi fra oss studiebarometeret etter å ha hatt ansvaret for dette i mer enn ti år, ser vi at det kan være hensiktsmessig for sektoren. Flytting av kontrolloppgavene til HK-dir, slik regjeringen foreslår, vil bidra til klarere ansvarsfordeling mellom de to virksomhetene, sier Vinje.