Mer målrettet og utviklingsorientert oppfølging av kvalitetsarbeidet ved høyskoler og universiteter
NOKUT setter snart i gang en ny runde med periodisk oppfølging av det systematiske kvalitetsarbeidet ved norske universiteter og høyskoler. Med ny metodikk skal oppfølgingen bli mer målrettet og utviklingsorientert.
Kontinuitet og fornyelse
NOKUT har siden 2003 gjennomført tre runder med periodisk oppfølging av universiteter og høyskolers systematiske arbeid med å sikre og videreutvikle kvaliteten i deres egen studieportefølje. Den periodiske oppfølgingen av institusjonene er forankret i de europeiske standardene og retningslinjene for kvalitetssikring i høyere utdanning (ESG).
Før igangsetting av den fjerde runden har NOKUT gjennomgått og videreutviklet metodikken. Utviklingsarbeidet er basert på et bredt kunnskapsgrunnlag og over 20 års erfaring med periodisk oppfølging av institusjonene. I utviklingsarbeidet har NOKUT samlet egne erfaringer fra tidligere runder, innhentet tilbakemeldinger fra sektoren og hentet inspirasjon fra kvalitetssikringsorganer i andre europeiske land. Oppfølgingen inneholder fortsatt en tilsynskomponent, men inneholder også komponenter som utelukkende fokuserer på utvikling.
– Ambisjonen er at denne runden i større grad skal være tilpasset institusjonenes egenart og oppleves som mer utviklende enn tidligere runder. I tillegg ønsker vi å redusere mengden dokumentasjon som institusjonene må sende inn til NOKUT. Oppfølgingen skal ikke bare være en kontroll av at alle krav er oppfylt, men stimulere til videreutvikling av kvalitetsarbeidet, sier Hege Brodahl, seksjonssjef for høyere utdanning i avdeling for akkreditering og tilsyn.
Gruppering, erfaringsdeling og samarbeid
Det er flere elementer i NOKUTs periodiske oppfølging som har fungert godt i tidligere runder og som videreføres i den fjerde runden, blant annet inndeling av institusjonene i grupper som skal gjennom oppfølging samtidig. Sammensetning av gruppene er gjort med henblikk på fellestrekk mellom institusjonene og andre forhold som kan gi merverdi.
– Ved å gruppere institusjonene ser vi at de kan dra nytte av hverandres erfaringer, noe som styrker både læring og samarbeid på tvers. NOKUT vil med disse grepene fortsette å støtte opp om og legge til rette for en delingskultur i sektoren, som er unik i Norge, forklarer Brodahl.
Når det gjelder rekkefølgen for de ulike gruppene, er det tatt flere hensyn, blant annet hvor lang tid det har gått siden forrige oppfølging, søknader om institusjonsakkreditering etc.
Universitets- og høyskolesektoren er dynamisk, men per dags dato er det totalt er 48 institusjoner som skal gjennom NOKUTs oppfølging i perioden 2025 til 2032. Åtte år er et langt tidsspenn for en sektor som er i stadig utvikling, der institusjoner fusjonerer eller endrer institusjonskategori (blir akkreditert som høyskole eller universitet). Det vil trolig også komme nye aktører som tilbyr høyere utdanning.
Forberedelser for første gruppe
De fem institusjonene i første gruppe er Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet, Nord universitet, Universitetet i Sørøst-Norge og VID vitenskapelige høgskole. Disse institusjonene skal gjennom NOKUTs oppfølging i 2025 og ble varslet av NOKUT i august 2024. Allerede i september 2024 gjennomførte NOKUT et informasjonsmøte, der de fem institusjonene fikk informasjon om den nye metodikken og en orientering om de foreslåtte endringene i regelverket som Kunnskapsdepartementet har hatt på høring.
Tidsplan, transparens og forutsigbarhet
NOKUT ønsker å være åpen om tidsplanen for når de ulike institusjonene skal følges opp og hvordan institusjonene er grupperte. Hensikten er å bidra til transparens, forutsigbarhet og stimulere til samarbeid på tvers av institusjonene. Samtidig er det viktig å presisere at det kan komme justeringer i tidsplanen. Ved eventuelle endringer i tidsplanen vil NOKUT ta kontakt med institusjonene det gjelder.
Se oversikt over tidsplan og gruppering av institusjonene i runde 4
Det vil i løpet av høsten komme mer informasjon på www.nokut.no om endringene i den periodiske oppfølgingen.
NOKUT arrangerer frokostmøte om den fjerde runden med periodisk oppfølging 4. desember 2024, der den nye metodikken vil bli presentert og diskutert.