Bergen Arkitekthøgskole innfrir alle krav til akkreditering som høyskole

Bergen Arkitekthøgskole (BAS) har nå fått akkreditering som høyskole etter at NOKUT godkjente det systematiske kvalitetsarbeidet ved institusjonen.

Logo: Bergen Arkitekthøgskole (BAS)
Logo: Bergen Arkitekthøgskole (BAS)

Ett av kravene for å oppnå institusjonsakkreditering er at det systematiske kvalitetsarbeidet er godkjent av NOKUT. BAS’ søknad om akkreditering som høyskole ble vurdert av en sakkyndig komité og behandlet av NOKUTs styre i februar 2024. Styret vedtok at det kunne gis akkreditering når det systematiske kvalitetsarbeidet var godkjent. Det systematiske kvalitetsarbeidet ble godkjent av NOKUT i forrige uke.

– Vi vil gratulere BAS med institusjonsakkrediteringen, som innebærer at de vil få større fullmakter til selv å kunne akkreditere studieprogrammer. Godkjenningen fra NOKUT betyr at BAS nå kan søke Kunnskapsdepartementet om endret institusjonskategori. Det endelige vedtaket om endret status gjøres av Kongen i statsråd, sier direktør i NOKUT Kristin Vinje.

Den sakkyndige komiteen som har vurdert søknaden om akkreditering som høyskole, viser i vurderingen sin til at BAS bidrar med forsknings- og kunstnerisk utviklingsarbeid av høy kvalitet, og at høyskolen har markert seg i internasjonale sammenhenger. BAS har også en tilfredsstillende gjennomstrømming av studenter og har organisert seg på en måte som er godt tilpasset sin faglige virksomhet.

Etter at BAS hadde dokumentert oppretting av enkelte mangler i det systematiske kvalitetsarbeidet, konkluderte den sakkyndige komiteen med at BAS nå har et tilfredsstillende kvalitetsarbeid. NOKUT har nå godkjent akkrediteringssøknaden i tråd med komiteens anbefalinger.

Akkrediteringen som høyskole innebærer at institusjonen nå kan akkreditere egne studietilbud på bachelornivå.

Når det søkes om institusjonsakkreditering, forutsetter NOKUT at institusjonen oppfyller kravene til akkrediterte studier som er gitt i studietilsynsforskriften. En sakkyndig komité vurderer om kravene i forskriftene fra Kunnskapsdepartementet og NOKUT oppfylles på en tilfredsstillende måte. Vurderingen gjøres på grunnlag av skriftlig dokumentasjon og besøk ved institusjonen.

Om Bergen Arkitekthøgskole (BAS)

Bergen Arkitekthøgskole (BAS) er en privat høyskole med ett akkreditert studietilbud, en femårig master i arkitektur. Høyskolen er organisert som en stiftelse og ble etablert i 1986. BAS fikk eksamensrett første gang etter privatskoleloven i 1990 og ble tildelt støtte over statsbudsjettet i 1996. I 2001 ble arkitektutdanningen godkjent i henhold til EUs arkitektdirektiv. På søknadstidspunktet i 2023 hadde BAS rundt 165 studenter og 21 årsverk.

Del med andre