Fagskolene skal løftes opp og frem
Regjeringen har i sin stortingsmelding om fagskolene lagt frem sine ambisjoner for fagskolene. NOKUT deler ambisjonene om å løfte denne delen av utdanningssektoren opp og frem og vil bidra aktivt til et felles løft for å styrke fagskolene i Norge.

14. mars la statsråd Sigrun Aasland frem den lenge etterlengtede fagskolemeldingen Fagfolk for en ny tid – med høyere yrkesfaglig utdanning. Under lanseringen omtalte statsråden fagskolene som «juvelen i utdanningssystemet».
For at juvelen skal kunne skinne må den bearbeides og slipes, og regjeringen sier at de vil prioritere å utvikle kvaliteten og utdanningstilbudene ved fagskolene. Det er bra, og NOKUT har mange virkemidler som kan tas i bruk og er klare til å bidra.
Med økt innsats for å heve kvaliteten er vi overbevist om at fagskolesektoren vil kunne fortsette å vokse, samtidig som de tilbyr gode utdanninger for studenter og arbeidsliv.
På få år er antallet fagskolestudenter doblet i Norge, og disse utdanningene tilbys nå stort sett over hele landet. Likevel er det fortsatt mange som ikke vet hva en fagskoleutdanning er eller blander den med andre utdanningstyper på ulike nivåer. Det er derfor positivt at regjeringen nå foreslår flere grep som både rendyrker fagskolenes egenart, samtidig som de får mulighet til å tilby utdanning på et enda høyere nivå enn i dag.
En sektor i sterk vekst vil kunne få strekk i laget, og NOKUT er glad for at meldingen uttrykker ambisjoner og forventninger om å følge opp og videreutvikle fagskolene fremover.
Grundig gjennomgang av regelverket
Når regjeringen nå foreslår en gjennomgang av regelverket for å vurdere å innføre et krav om periodisk tilsyn med fagskolenes systematiske kvalitetsarbeid, så er NOKUT positive til at man ser nærmere på dette. Målet må være å jobbe for et regelverk som sikrer at kvaliteten opprettholdes, uten at institusjonene for eksempel blir pålagt unødvendig rapportering fra myndighetene. Vi har spilt inn flere forslag til nytt regelverk knyttet til institusjonsakkrediteringer og er derfor spente på hva regjeringen konkluderer med når det gjelder forslaget om periodiske tilsyn.
Mange av forslagene fra regjeringen vil kreve et omfattende regelverksarbeid. Det er blant annet foreslått å slå sammen fagskoleforskriften og fagskoletilsynsforskriften, noe NOKUT er positiv til. Med institusjonsakkreditering av fagskoler på vei, i tillegg til flere andre kategorier for akkreditering, så ser vi behovet for en gjennomgang av regelverket. Det kan gi noen gode gevinster for både myndighetene og fagskolene, ettersom det da kan bli mer oversiktlig og forutsigbart for institusjonene å forholde seg til, samtidig som vi som myndigheter har treffsikre verktøy som kan bidra til kvalitetssikring og -utvikling.
I fagskolemeldingen er man opptatt av å bevare fagskolenes egenart. Kompetansen man får fra en fagskoleutdanning skal være relevant og nødvendig for å løse arbeidslivets behov. Noe av det som kjennetegner fagskolene er at de skal kunne snu seg rundt og opprette nye studietilbud uten at det tar for lang tid. Derfor er det viktig at både fagskolene og NOKUT har kapasitet til å gjøre dette så raskt som mulig. Regjeringen har allerede styrket NOKUT med midler til arbeidet med tilsyn og akkreditering, og de vil også gjennomgå regelverket og styrke NOKUTs kapasitet fremover. Det er nødvendig for å sikre at kvaliteten i fagskolesektoren styrkes i takt med veksten.
Det ligger mange gode forslag i den nye fagskolemeldingen som på sikt vil kunne bidra til videre vekst og styrket kvalitet i høyere yrkesfaglig utdanning. Vi skal gjøre vårt for å bidra til å sikre kvalitet og skape tillit til at denne juvelen i utdanningssystemet skal skinne i fremtiden.