Om tilsynsprosessen
Nedenfor kan du lese om NOKUTs prosess for tilsyn med fagskolenes kvalitetsarbeid.
Prosessmodell
Prosessen for tilsynet
-
Oppstart
NOKUT kontakter fagskolen og varsler om tilsynet minst fire måneder før fagskolen må sende inn dokumentasjon. Da inviterer vi til et felles informasjonsmøte for fagskolene som skal være med i tilsynet, og informerer om fristen for å sende inn dokumentasjon på fagskolens kvalitetsarbeid. På informasjonsmøtet informerer vi om prosessen, lov- og forskriftskravene til systematisk kvalitetsarbeid og kravene til dokumentasjon.
-
Dokumentasjon
Fagskolen sender inn dokumentasjon på at kvalitetsarbeidet er i tråd med kravene. Informasjon om dokumentasjonskravene får fagskolen på informasjonsmøtet. Fagskolen får en frist på tre måneder til å levere dokumentasjonen.
-
Vurdering av dokumentasjonen
NOKUT vurderer om dokumentasjonen fagskolen har sendt inn, viser at fagskolens kvalitetsarbeid blir utført i henhold til krav i lov og forskrifter. Se Veiledning om kvalitetsarbeid og system for kvalitetssikring for fagskoler. I noen tilfeller vil NOKUT også vurdere andre krav enn de som direkte gjelder for kvalitetsarbeid. Dette vil vi informere fagskolene om når de mottar varsel om tilsyn.
Vurderingen av dokumentasjonen skjer i samarbeid med et sakkyndig panel. Det sakkyndige panelet består vanligvis av to personer med erfaring og kompetanse innen kvalitetsarbeid og ledelse i fagskolesektoren og en studentrepresentant.
-
Rapport
NOKUT skriver en rapport med vurderinger av om kravene er oppfylt eller ikke. Fagskolen blir invitert til et dialogmøte for å sjekke fakta i rapporten. Formålet med møtet er å oppklare eventuelle misforståelser og å sikre at dokumentasjonen fagskolen har sendt inn, er forstått slik den var ment. NOKUT korrigerer deretter eventuelle feil i rapporten.
Etter dialogmøtet sender NOKUT en korrigert rapport til fagskolen. Fagskolen får så minst tre uker på seg til å skrive en offentlig uttalelse om rapporten. Uttalelsen vil ligge som et vedlegg i den endelige rapporten. Formålet med uttalelsen er ikke å avdekke ny informasjon, men å gi fagskolen en mulighet til å uttrykke sin mening om vurderingene.
-
Avslutning av tilsyn eller vedtak om oppretting
Avslutning av tilsyn
NOKUT avslutter tilsynet hvis konklusjonen i tilsynsrapporten er at fagskolen oppfyller alle krav til kvalitetsarbeid i regelverket. Fagskolen og studentorganet mottar brev om dette sammen med tilsynsrapporten. Rapporten publiseres på nokut.no.
Vedtak om oppretting
Hvis konklusjonen i rapporten er at fagskolen har mangler i kvalitetsarbeidet, fatter NOKUT vedtak om oppretting. Fagskolen får en rimelig frist på inntil ett år til å dokumentere forbedringer.
I forbindelse med opprettingen inviterer NOKUT til et dialogmøte. Formålet med møtet er å oppklare eventuelle misforståelser og å gi svar på eventuelle spørsmål til opprettingen.
-
Oppretting av mangler og avslutning av tilsyn
Fagskolen sender inn ny dokumentasjon for å vise at de har rettet opp i manglene.
NOKUT vurderer dokumentasjonen. Hvis fagskolen har rettet opp i manglene, avslutter vi tilsynet.
Hvis kvalitetsarbeidet ved fagskolen etter nytt tilsyn fortsatt har mangler, skal NOKUT trekke tilbake fagskolens rett til å søke om nye akkrediteringer. Fagskolen kan be om et nytt tilsyn etter ett år.
Endelig rapport publiseres på nokut.no.
Ved indikasjoner på alvorlig kvalitetssvikt og hvis fagskolen ikke evner å rette opp i mangler på en tilfredsstillende måte, kan NOKUT sette i gang en revidering av fagskolens akkrediteringsfullmakter.
-
Erfaringsdeling
NOKUT planlegger erfaringsdeling og oppfølging, både for fagskolene i hver enkelt gruppe og for hele fagskolesektoren, i form av møteplasser, seminarer, kvalitetsoppsummeringer o.a.