Hvilke endringer kan fagskolen gjøre uten å søke eller melde fra til NOKUT?
Utover endringene som krever ny akkreditering eller må meldes til NOKUT, har fagskolen stor frihet til selv å foreta endringer i en utdanning. Alle endringer må være i samsvar med regelverket. Her gir vi dere holdepunkter for hva dere bør tenke på før dere gjør en endring. Først oppsummerer vi hva som krever ny akkreditering og hva dere må sende inn endringsmelding om.
Oppdatert 3. mars 2021
-
Noen endringer krever at fagskolen søker NOKUT om ny akkreditering
Når fagskolen gjør endringer som er så store at utdanningen fremstår som ny, må dere søke NOKUT om en ny akkreditering. I slike tilfeller må NOKUT ved hjelp av sakkyndige vurdere om endringene oppfyller kravene i fagskoleloven og forskriftene til denne. Dette gjelder ikke dersom dere har en fagområdeakkreditering som omfatter den utdanningen dere endrer.
Dersom dere ønsker å endre totalt antall studiepoeng for en utdanning, regner vi det som en ny utdanning. Dere skal da alltid søke NOKUT om ny akkreditering. Dette gjelder selv om dere ikke planlegger å endre det samlede læringsutbyttet. Det samme gjelder dersom dere ønsker å slå sammen to utdanninger.
-
Noen endringer krever at fagskolen først melder fra til NOKUT
Dere skal melde fra til NOKUT om
– nye utdanninger innenfor et akkreditert fagområde
– nye studiesteder for en utdanning
– endring av studiested for en utdanning
– endring av navnet på en utdanning
– endring av det samlede læringsutbyttet for en utdanning
– endring av utdanningsform for en utdanningDere kan ikke foreta slike endringer før dere har meldt ifra og fått tilbakemelding fra NOKUT. Vi vil enten godkjenne endringen, eller be dere om å søke om ny akkreditering dersom endringen er vesentlig og krever vurdering av sakkyndige.
Vi har også egen nett-tekst som gir mer informasjon om Når og hvordan skal fagskolen melde fra om endringer i en fagskoleutdanning? Teksten gir også mer informasjon om hvordan dere skal sende meldingen, hva den bør inneholde og hvordan ulike meldinger blir vurdert.
-
Spesielt om endringer under koronapandemien
Dispensasjonen som gjelder under utbruddet av covid-19 (koronaviruset), gir dere større handlingsrom til å foreta endringer uten å melde fra til NOKUT. Dette gjelder blant annet endringer i utdanningsform, for eksempel fra en stedbasert til nettbasert utdanning. Dersom dere ønsker en permanent endring i utdanningsform, må dere melde fra til NOKUT som angitt ovenfor. Retningslinjene om dette finner du i fagskoletilsynsforskriften § 2-8 (lovdata.no). Se også Ofte stilte spørsmål – fagskoleutdanning: Spørsmål om korona og fagskoler.
-
Øvrige endringer i en utdanning kan fagskolen gjøre uten å søke NOKUT
Ovenfor har vi angitt når dere må søke om ny akkreditering eller når der dere må først melde fra til NOKUT om endringer. Øvrige endringer kan dere gjøre uten å søke eller melde fra til NOKUT. I mange tilfeller er det også nødvendig at fagskolene gjør endringer/justeringer for å være i samsvar med regelverket.
Årsaken til behov for endring
Årsaken til behovet for endring i en utdanning kan for eksempel være funn i fagskolens kvalitetsarbeid. I tillegg kan endringer i fagskoleloven og de tilhørende forskriftene gjøre at fagskolen må gjøre endringer i utdanningen for å være i samsvar med regelverket. Fagskolene må også i mange utdanninger gjøre hyppige endringer i innholdet for å være relevant for yrkeslivet. Endringer som dere gjør, må ikke redusere kvaliteten i utdanningen, men bidra til å sikre og videreutvikle kvaliteten.
Eksempler på endringer fagskolen kan gjøre selv
Eksempler på hva fagskolen selv kan gjøre endringer i er: opptaksgrunnlaget, kravet til fagmiljøet, eksamens- og vurderingsordninger, læringsaktiviteter, faglitteratur og antall plasser i utdanningen.
Dere kan også gjøre endringer i det faglige innholdet i utdanningen. Det gjelder innholdet i emnene, inkludert beskrivelsene av læringsutbyttet for hvert emne, oppdelingen av emner og rekkefølgen på emnene. Det gjelder også antall studiepoeng for hvert emne så sant totalt antall studiepoeng er uendret. Dersom dere endrer studiepoeng fra ett semester/undervisningsår til et annet, skal emnet registreres og rapporteres med en ny emnekode. Kontakt DBH-F (fagskolestatistikk) om dette.
Endringene i det faglige innholdet kan likevel ikke være så store at de krever endringer i det samlede læringsutbyttet. For eksempel bør oppretting av helt nye emner med et nytt innhold i en allerede akkreditert utdanning i de fleste tilfeller reflekteres i endringer i det samlede læringsutbyttet. Når endringene er så store at de krever endringer i det samlede læringsutbyttet, må dere først sende inn endringsmelding til NOKUT.
Hvem bør være involvert i endringene?
Fagskolens styre skal sørge for at studentene får den utdanningen som fagskolen har akkreditering for. Vesentlige endringer må behandles i styret med mindre styret har delegert dette.
De fleste endringer vil angå studentene. De skal da høres før dere gjør endringen. Når dere gjør endringer som berører studieplanen, må dere også oppdatere planen i samsvar med endringene. Studentene må være informert om hva som gjelder. Det vil være problematisk å gjøre endringer midt i utdanningen/midt i semesteret, men noen ganger er det nødvendig for eksempel i forbindelse med koronapandemien. Så langt som mulig må studentene/studentorganer involveres, selv når det er behov for raske endringer.
Hva bør dere se etter når dere foretar endringer?
Endringene må ikke være i strid med eller gå lengere en rammene som er gitt i regelverket (fagskoleloven med forskrifter). Dere kan for eksempel ikke fastsette opptaksregler for en utdanning som ikke er nevnt som en mulighet i fagskoleforskriften eller gjøre endringer i fagmiljøet som er i strid med fagskoletilsynsforskriften. Alle endringer krever at dere er oppdatert på regelverket.
Dere bør se til kravene til en utdanning og til kvalitetssikringssystemet i fagskoletilsynsforskriften for å vurdere om endringene er i samsvar med regelverket. Vi viser blant annet til at faginnholdet og strukturen skal være egnet til at studentene oppnår læringsutbyttet for utdanningen. Det samme gjelder for undervisnings-, lærings- og vurderingsformene. Videre skal dere løpende samarbeide med arbeidslivet for at læringsutbyttet er relevant for ett eller flere yrkesfelt. Vi viser også til at fagmiljøet skal stå i forhold til antall studenter og utdanningens innhold og egenart.
Dokumentasjonen på endringen
Dere må dokumentere at endringene er faglig begrunnet når dere selv gjør en endring i en utdanning. Dette kan være en del av dokumentasjonen i kvalitetsarbeidet og i eventuelle saker til styret. Dokumentasjonen kan også gå frem av andre notater, møtereferater og lignende.
Dersom NOKUT har et tilsyn med fagskolen, vil vi kunne etterspørre dokumentasjon på endringer fagskolen har gjort etter akkreditering. Vi vil vurdere om endringen er i samsvar med regelverket og gjennomført på riktig måte.
-
Hvilke endringer kan fagskolen gjøre i sin øvrige virksomhet?
Fagskolen kan selv gjøre endringer på områder som gjelder driften av en fagskole, men som ikke gjelder en spesifikk utdanning. Dere behøver ikke å søke eller melde fra til NOKUT om slike endringer. Dette gjelder blant annet endringer på de områdene som blir vurdert når vi akkrediterer en fagskole for første gang, for eksempel kvalitetssystemet og de lokale forskriftene og vedtektene. Dere må sørge både for at endringene er i samsvar med regelverket, og at deres bestemmelser på dette området blir oppdater når regelverket eller forutsetningene blir endret.
Vi viser til det vi har skrevet tidligere i artikkelen om endringer i en utdanning når det gjelder årsak, involvering og dokumentasjon. Mye av dette vil også gjelde for endringer i øvrig virksomhet.
-
Les mer om reglene
Regelen om at en utdanning skal være akkreditert og løpende oppfylle kravene til akkreditering, står i fagskoleloven § 5. Kravene til en utdanning og til kvalitetsarbeidet står i fagskoletilsynsforskriften kapittel 2 (krav til fagskoleutdanning) og kapittel 4 (krav til fagskolens kvalitetsarbeid). Regelen om at fagskolen (styret) må sørge for at virksomheten drives i samsvar med gjeldende lover og regler, står i fagskoleloven § 9 tredje avsnitt bokstav f. Reglen om at kvalitetsarbeidet skal dokumenteres, står i fagskoleforskriften § 49 første avsnitt. Regelen om at studentene skal høres står i fagskoleloven § 14 tredje og fjerde avsnitt. Regelen om at dere må søke om akkreditering av nye utdanninger og vesentlig endring av utdanninger står i fagskoleforskriften § 47. Regelen om hvilke endringer dere skal melde til NOKUT, står i fagskoletilsynsforskriften § 5-1.